OPENING EXPOSITIE


De tentoonstelling met schilderijen van Chantal van Houten en Afrikaans modeontwerpren van Elvis Aigbedion werd geopend op zaterdag 20 mei door Amma Asante, voormalig kamerlid van de PvdA. Aansluitend presenteerde Elvis zijn zomercollectie 2017 op de catwalk in de grote zaal van het Dorpshuis.

BOOM BOOM .. wat een openings feest!

Als een toevallige bezoeker van de modeshow komt een man de grote zaal in van het Dorpshuis van Badhoevedorp in lopen. Hij mengt zich tussen het publiek dat daar wacht op het begin van een modeshow. Opvallend is wel zijn mooie blouse met fraaie prints. Pas als hij op een verhoging gaat staan wordt duidelijk dat hij een model is en een ontwerp van Elvis Aigbedion draagt. Hierdoor wordt meteen de belofte ingelost dat zijn nieuwe Boom Boom zomercollectie ‘ready to wear’ is. Geschikt voor iedereen om te dragen. Wat daarna volgt is echter niet alledaags, maar een wervelend en kleurig schouwspel waarbij mensen ogen te kort komen.

Amma Asante, voormalig PvdA Kamerlid en net als Elvis inwoner van Badhoevedorp, opende zaterdag 20 mei in Kunst Galerie Kunst 2001 de nieuwe tentoonstelling die voor het eerst in de dertigjarige geschiedenis van de Galerie werd ingeluid met een modeshow. En niet zomaar een modeshow. Mevrouw Asante zei dat ze ontzettend verbaasd was toen ze in zijn atelier werd rondgeleid: ‘Hij verdient een podium. Ik weet zeker dat als u de show heeft gezien, u net als ik denkt: Hij is niet alleen voor Badhoevedorp, we moeten zijn talent delen. Hij brengt ieder mode-minnend mens in extase. Je vraagt je af: waarom is hij hier ‘verstopt’, waarom heeft hij geen winkel in de PC Hooftstraat? Het is een talent om als dorp ontzettend trots op te zijn. Ik hoop dat deze tentoonstelling het begin is van iets heel moois.’

Asante is afkomstig uit Ghana en vertelde over de betekenis van de stoffen, de wax prints die de ontwerper gebruikt. In Nigeria waar de ontwerper vandaan komt en Ghana, maar ook in veel andere West-Afrikaanse landen wordt met de stoffen ‘gecommuniceerd’. Er wordt iets mee verteld over status van de drager of draagster, want zowel vrouwen als mannen dragen de stoffen, legde ze uit. Ze worden gedragen om uitdrukking te geven aan waardigheid en vrouwelijkheid maar ook mannen dragen wax printen. Een kleur kan iets vertellen over welvarendheid, rangen en standen en over leeftijd, Motieven kunnen iets zeggen over een religieuze achtergrond. Het is veel meer dan alleen mode. Doeken zijn ook kostbaar en worden gespaard of als bruidsschat aan een dochter meegegeven in een kist als waardevol bezit. Ook Amma Asante kreeg als bruidsschat een koffer vol met doeken. Ondanks die traditionele achtergrond, zou iedereen ze kunnen dragen, vertelde ze. ‘Deze mode is universeel en verbindend. Elvis, bescheiden als hij is, heeft ons hier bijeen gebracht.’

Hoe universeel de (West) Afrikaanse prints en stoffen feitelijk zijn, bleek toen mevrouw Asante een kleine geschiedenisles gaf. Ze vertelde dat de Afrikaanse wax prints zijn afgeleid van de batiks uit Nederlands Indië. In de koloniale tijd werden die door de VOC meegenomen naar Holland en Holland nam ze weer mee naar Ghana.

Wat Elvis in de wervelende show als Boom Boom collectie te berde bracht is van een heel andere orde dan het kunstzinnige werk van hem dat er tot en met 25 juni nog in de Galerie te zien is. Hier zijn de kunstzinnige ontwerpen met Afrikaanse stoffen tentoongesteld tussen de intrigerende en tot nadenken stemmende schilderijen van Chantal van Houten. Haar werk laat bezoekers de emoties in de gezichten lezen. Gezichten waar een geschiedenis achter zit, lichtte voorzitter Ingrid Henkemans toe. Helaas kon de kunstenaar zelf niet aanwezig zijn bij de opening. Wel was er veel lof voor Chantal’s schilderijen. Hoewel vooraf weinig gecharmeerd, werden bezoekers zichtbaar verrast door de emotie die je ervaart als je de schildering voor je ziet.

De tentoonstellingscommissie van Galerie Kunst 2001 heeft bewust gekozen voor werk dat niet in één lijn ligt met het werk van Aigbedion maar juist een grote tegenstelling is.
Hieronder ook nog een korte fotoimpressie van de modeshow:

Elvis Aigbedion naast een van zijn ontwerpen
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 165397