OPENING EXPOSITIE


De opening van de expositie ’Two of a Kind’ met werken van vader en dochter, Jos en Camile Smeets. vond plaats op zondag 3 september 2017.

Bij de opening van ‘Two of a kind’ in Galerie Kunst 2001 was er een verrassend eerbetoon aan gerooide bomen van Badhoevedorp. Er wordt door het dorp een stevige prijs betaald voor de zo lang gekoesterde wens van omlegging van de A9. Niet alleen asfalt en geluidsschermen verdwijnen uit het dorp, maar ook heel veel bomen. Het eerbetoon is een creatie van Camile Smeets, die tot en met 8 oktober 2017 samen met haar vader Jos Smeets exposeert in de Galerie in het Dorpshuis van Badhoevedorp. Tijdens de opening zondag, vertelde Camille wat haar heeft bewogen om met een forse aquarel aandacht te vragen voor deze ‘schokkende ingreep in de natuur’.

Camile maakt beelden van klei, figuren van mensen en dieren. Ze brengt daarmee een ode aan de verbinding van de mens met de natuur. In haar eigen verbinding met de natuur had ze niet lang geleden een schokkende ervaring. Ze kwam in Lijnden wonen en werd vrijwel direct benaderd door een buurman die graag bomen wilde kappen maar daarvoor haar goedkeuring nodig had. Zij en haar partner stemden in, maar toen de bomen weg waren, kregen ze spijt van deze forse aantasting van de natuur. Daar bleef het niet bij: ze zag dat er in Badhoevedorp voor de aanleg van een nieuwe wijk een ingrijpende kaalslag plaatsvond en wilde daarmee iets doen. Dat werd het zeer indringende schilderij ‘Lord of the Trees’, als eerbetoon. Op het onderstaande YouTube filmpje is te zien hoe dit opmerkelijke schilderij tot stand kwam.Galerie Kunst 2001 heeft met de tentoonstelling ‘Two of a kind’ een bijzondere expositie in huis van een vader en zijn dochter. Voorzitter Ingrid Henkemans vroeg de kunstenaars hoe het zo gekomen is, of het niet juist zo is dat de kinderen zich tegen hun ouders afzetten en iets heel anders willen gaan doen. Camile vertelde dat ze altijd al naar de Kunstacademie wilde, hoewel vader Jos juist dacht dat ze het eerst niet zag zitten. De Gerrit Rietveld Academie Amsterdam werd voor haar ‘een lange en pijnlijke weg’, zoals ze zelf zei, Toch vond ze daar uiteindelijk de expressie die ze zocht.

Vader Jos maakt sculpturen, installaties, keramische beelden en toegepaste kunstvoorwerpen. Een collectie uit zijn oeuvre is te zien in het Dorpshuis van Badhoevedorp. Hij gebruikt staal, hout, foto’s en klei maar in feite elk soort materiaal dat past bij zijn idee. Zijn meest recente werk bestaat uit uit staal gesneden wandsculpturen.


De exposanten vader en dochter Jos en Camile Smeets
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 191172