OPENING HUIDIGE EXPOSITIE

Op Zondag 25 februari werd de tentoonstelling met schilderijen en keramiek van de Belgische kunstenaar Rudy Baeten geopend in het Dorpshuis van Badhoevedorp. ‘Ik denk dat ik geen woord lieg als ik zeg dat het een heel mooie, uitgebalanceerde tentoonstelling is geworden,’ zei voorzitter Ingrid Henkemans niet zonder trots tijdens de opening.

Meestal exposeren twee of meer kunstenaars tegelijkertijd bij de Galerie. Toen de keuze voor de schilderijen van Baeten was gemaakt, ging de tentoonstellingscommissie op zoek naar een kunstenaar die zijn werk op een goede manier kon aanvullen. Nader onderzoek op internet wees echter uit dat Baeten behalve schilderijen ook prachtig keramiek maakt en dat hij zelf de gedroomde kunstenaar was om de tentoonstelling te completeren.

Het onzichtbare een gezicht geven. Dat is wat Baeten doet. Herkenbare dingen in abnormale situaties plaatsen waardoor er een bevreemdend, surrealistisch beeld ontstaat maar soms ook magisch realistisch. Paarden van een draaimolen galopperen de woestijn in. Een circus in een onherbergzaam landschap. Een landhuis midden in zee. Geschilderde droombeelden zijn het. In dromen kunnen absurde dingen heel gewoon lijken. Wat zijn ‘dromen’ gemeen hebben is het heldere kleurgebruik. Nergens is een beeld somber, of naargeestig. De beelden van keramiek met koper vertellen weer een heel ander verhaal.

Baeten begon met het schilderen van realistische schilderijen: landschappen en stillevens maar op een bepaald moment had hij daarin zijn grenzen bereikt. ‘Je wilt iets meer dan wat je ziet eigenlijk. De wijde wereld die je kunt creëren, op papier zetten.’ Hij woont niet ver van het geboortehuis van René Magritte, vertelde hij en wellicht dat ook dat hem een beetje heeft geïnspireerd om te kiezen voor surrealisme. Pas later is hij zich ook gaan toeleggen op het werken met klei.
 


Kunstenaar Rudy Baeten en Ingrid Henkemans, voorzitter van Galerie Kunst 2001
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 288361