OPENING HUIDIGE EXPOSITIE


Op zondag 6 januari 2019 werd onder grote belangstelling de tentoonstelling geopend met stenen beelden en bijzondere fotografie. Het zijn 2D en 3D beelden die qua sfeer op een wonderbaarlijke manier bij elkaar lijken te passen en toch hebben de kunstwerken en hun scheppers Bas van der Poel en Ton van Os niets gemeen, behalve dat ze beiden naar beelden zoeken. De tentoonstellingscommissie van de Galerie was door die match aangenaam verrast, vertelde voorzitter Ingrid Henkemans. De expositie krijgt hierdoor een extra spannende laag.

Van der Poel maakt bijzondere fotografische kunst en Van Os stenen beelden. Van der Poel vertelde iets meer over de spannende en tijdrovende wijze waarop een foto bij hem meestal tot stand komt. De serie 'De facto' is een serie die gemaakt is tijdens zijn maanden durende reis door Georgië en Abchazië, een voormalige provincie van Georgië. Hij maakt nooit iets stuk om een vervallen gebouw in te gaan verzekerde hij, maar een openstaand raam, een gat bij de kelder, daar maakt hij graag gebruik van en als het juiste licht er nog niet is voor de perfecte plaat, dan komt hij terug. Hij manipuleert foto’s niet, maakt ze niet donkerder of lichter met Photoshop maar soms ‘projecteert’ hij foto’s over elkaar heen met fotobewerking om de toeschouwers te kunnen laten zien hoe hij het beeld zelf heeft ervaren toen hij ter plekke was. Hij ziet schoonheid in verval en laat de kijker, door de wijze waarop hij het vastlegt, ook oog krijgen voor de schoonheid van vervallen gebouwen. Bij die waardering spelen de aantrekkelijke pastelachtige kleuren zeker een rol.

En daar sluit zijn werk, hoewel van een heel andere aard, wonderbaarlijk goed aan bij de abstracte beelden in speksteen, albast, serpentijn en seleniet van Ton van Os, alsof het afgesproken werk was. Van Os zoekt het beeld in de steen maar laat die steen zelf vertellen wat hij wil. Hij laat zich helemaal leiden door het materiaal, maar een enkele keer trekt hij zijn eigen plan. De magie zit volgens hem in het polijsten want daarbij onthult de steen de ware kleurenschoonheid. Dat is een verrassing, dat zijn cadeautjes, zei hij. Soms heb je pech een breekt een zachte steen, maar die ‘uitdaging’ ziet hij ook weer als een kans om twee stenen te kunnen bewerken. Nog voor de opening was verricht, was er al één van zijn albasten beelden verkocht. Dat blijft wel te zien tot en met 3 februari 2019.

Tijdens de opening werd nieuw promotiemateriaal van Galerie Kunst 2001 gepresenteerd; een mooi uitgevoerde folder en mooie promotiekaarten. De bedoeling daarvan is natuurlijk dat dit materiaal zoveel mogelijk wordt verspreid om de Galerie onder de aandacht van een nog groter publiek te brengen.


 

 


Voorzitter van Galerie Kunst 2001 Ingrid Henkemans stelde de kunstenaars voor: links van haar Bas van der Poel, rechts Ton van Os.
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 434452