OPENING EXPOSITIE COMFORTABEL EN SPETTEREND KLEURRIJK


Michael Burgers werkt veel in opdracht maar als hij dat doet, maakt hij het zijn opdrachtgevers niet makkelijk. Hij vraagt dóór, net zo lang tot hem duidelijk is wat het werk voor hen betekent en welk verhaal ze willen vertellen. Zondagmiddag 2 september 2018 werd in Galerie Kunst 2001 een expositie met zijn werk geopend. Zijn mede-exposant Jolanda Lanslots, die bijzondere meubelen op maat ontwerpt, was helaas verhinderd. ‘Maar’, zei vice-voorzitter Ton van Rooijen, ‘Ze is niet op vakantie maar ze werkt aan een groot project op Malta’. 

Het is een bijzondere combinatie, die unieke meubelen uit de serie ‘Van geen kanten’van Lanslots en het bijzonder kleurrijke werk van Burgers. Hij heeft gekozen voor een grafische stijl die lijkt op computer-art, maar hij schildert op linnen waardoor het de warmte houdt van de traditionele schilderkunst. Zijn grote inspirator is Corneille, en dat is zeker te merken aan de spetterende kleuren, al heeft hij een heel eigen beeldtaal en kleurgebruik ontwikkeld. Hem wordt wel eens verweten dat hij commercieel zou werken, maar hij wil graag toegankelijke kunst maken. Hij verloochent zichzelf echter nooit door dingen te maken waar hij niet volledig achter staat. En er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die het werk niet aanspreekt: de zo bekende beelden van het Melkmeisje, het Laatste Avondmaal of Vrouwe Justitia krijgen een andere gelaagdheid. Hij is duidelijk ook geïnspireerd door glas in lood. Hij werkt onder de naam BIMU Art, een speelse variatie op de afkorting van zijn voor- en achternaam, legde hij uit.

Ton van Rooijen moest de aanwezigen teleurstellen: ‘De meubelen van Jolanda Lanslots die in de Galerie worden geëxposeerd, zijn niet om op te zitten, het zijn prototypes’. Belangstellenden die Galerie Kunst 2001 bezoeken, mogen wel plaatsnemen op één kruk die speciaal voor dit doel is geplaatst. De krukjes en stoelen die ze maakt zijn wel bedoeld als echte gebruiksmeubelen. Iemand die graag een stoel van Lanslots wil kopen, is welkom in haar atelier om samen met haar te denken en te besluiten, niet alleen over de maat, maar belangrijker nog over de smaak; de uitvoering dus (kleuren, materialen, enz.). Helaas kon de kunstenares zelf dus niet bij de opening zijn maar ze zal nog wel op tijd terug zijn in Nederland om de expositie in Galerie Kunst 2001 een keer te kunnen zien.  

Michael Burgers (rechts) met vice-voorzitter van de galerie Ton van Rooijen die de expositie opende
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 373828