OPENING HUIDIGE EXPOSITIE


Kunstenaar Hans Muller geeft een ontnuchterende kijk op kunst. Geen hoogdravende verhalen over het ontstaan van kunst door inspiratie van boven of door geniale ingevingen. Welnee, volgens kunstenaar Hans Muller komt veel tot stand door toeval of zelfs uit verveling, als tijdverdrijf. Wat mensen in zijn werk willen zien, welke associaties het oproept, is aan hen zelf. Na deze ontnuchterende kijk op kunst opende het multi-talent op zondagmiddag 14 oktober 2018 zelf zijn solotentoonstelling in Galerie Kunst 2001door het in werking stellen van een zwelkast.

Dertig jaar geleden exposeerde hij ook in Galerie Kunst 2001, net na zijn afstuderen aan de Rietveld Academie. Hij noemt zichzelf beeld’houder’ in die zin dat hij alles wil houden en weinig verkoopt (‘Er is hier in de Galerie ook weinig te koop’). Wat de komende weken bij Galerie Kunst 2001 te zien is, stond dan ook bij hem opgeslagen in dozen en hij was aangenaam verrast een deel van wat in die dertig jaar is ontstaan, zo mooi geëxposeerd terug te zien. ‘Het is op een andere manier kijken naar je werk’, zei hij. ‘Een paar lijnen uit mijn werk zijn hier samenbracht en het is wel heel verrassend om het zo te zien.’

Hij exposeert 2D en 3D objecten en lichtkunst, onder andere objecten ontstaan uit een doos achterlichten van de VW kever die hij ooit (‘Een kunstenaar is altijd op zoek naar materiaal’) in een automaterialenwinkel tegenkwam. Daar werd hij hebberig van, vertelde hij en hij kocht ze zonder enig idee over een toepassing maar uiteindelijk gebruikte hij ze voor een kunstproject op de Tilburgse kermis (‘Dat was een schot is de roos’). Daarna verdwenen ze weer voor 15 jaar in de opslag en nu zijn ze opnieuw tevoorschijn gekomen, met Brasso opgepoetst en tentoongesteld.

Muziek speelt een belangrijke rol in zijn kunstenaarsbestaan. Een van de meest opvallende installaties uit de expositie is geïnspireerd door de werking van draaiorgels (vooral de ronddraaiende muziekboekwerken met gaatjes). Deze installatie mag in werking worden gezet als men een muntje heeft betaald (grapje). Een liefhebber van orgelmuziek is de kunstenaar niet, dus verwacht niet dat ‘Aan de Amsterdamse grachten’ er uit gaat klinken.
 


Collage van Janny Herfst van de opening.


Kunstenaar Hans Muller verrichte zelf de opening
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 400073