OPENING HUIDIGE EXPOSITIE


‘Het samenbrengen van de schilderijen van Hanna van Ginkel en de keramiek van Marcella van de Vaart in deze expositie, levert een genot op voor het oog en de titel ‘Natuur in grote lijnen’ had niet treffender gekund’. Dat zei Jacintha Batenburg. docent van de schildersgroep in de Hamtoren te Vleuten zondag 24 maart bij de drukbezochte opening van de expositie van Galerie Kunst 2001 in het Dorpshuis van Badhoevedorp.

Jacintha toonde zich een groot bewonderaar van de twee kunstenaars die de tentoonstellingscommissie van Galerie Kunst 2001 bijeen heeft gebracht. Ze begon haar openingsspeech met een algemene beschouwing op het beleven van kunst.

‘Er zijn veel manieren om naar kunst te kijken en die te ervaren. Allereerst dient de smaak zich automatisch, bewust of onbewust aan. Maar daarnaast kunnen we objectief, meer technisch kijken naar elementen als compositie, kleurgebruik, de techniek, het donker-licht contrast. In het werk van deze kunstenaars staat de lijn centraal. De titel zegt het ons: ‘Natuur in grote lijnen’. Waar kijken we precies naar als we kijken naar de lijnen? Is dit het element van toeval? In mijn ogen niet. We komen hier op het vlak waarop de kunstenaar zich onderscheidt, waar zijn of haar eigenheid naar voren komt. Voor mij is een kunstwerk aantrekkelijk als je merkt dat de kunstenaar zich thuis is gaan voelen in zijn werk. Marcella heeft zich gespecialiseerd in keramiek in de Raku techniek die de oorsprong vindt in de theeceremonie van een eeuwenoude Japanse zen cultuur. Ze heeft een krachtige eigen stijl ontwikkeld met prachtige organische vormen, geïnspireerd op de natuur en de verstilde kleuren geven een rijkdom aan beleven. Hanna heeft zich in haar werk, ze schildert abstracte en mystieke landschappen, met name laten inspireren door bomen. De aantrekkingskracht van bomen zit volgens haar in hun karakters. Bomen kunnen vrolijk, triest, arrogant of indrukwekkend zijn. Om dat te vangen in een beeld moet je van goede huize komen en daarin slaagt zij keer op keer.’

De tentoonstelling duurt nog tot en met zondag 28 april. Galerie Kunst 2001 is geopend op vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur. Buiten deze tijden is de galerie ook op afspraak te bezichtigen.

 

 


van rechts naar links, Jacintha Batenburg, Ingrid Henkelmans (voorzitter van Galerie Kunst 2001), Hanna van Ginkel en Marcella van de Vaart
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 482757