| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster



WORKSHOP RECYCLESIERAAD MAKEN

Els Hoekstra

Vrijdag 16 november 2018

Er waren verschillende mogelijkheden om een recyclesieraad te maken. Een optie was koperdraad of messing draad te twijnen (in elkaar draaien) en daarmee een geluksklaver maken voor een sleutelhanger of armband. Een andere optie was om van koperen buis stukjes af te snijden, schuren en polijsten en daar een stoere armband mee te maken.

Meer informatie over de kunstenaar: www.elshoekstra.com

Een fotoimpressie van de middag:


WORKSHOP (ZELF)PORTRET SCHILDEREN
Atie van den Brink


Vrijdagmiddag 19 oktober is Galerie Kunst 2001 omgebouwd tot een atelier voor 10 jonge portrettekenaars. ‘Selfies’ maken is tegenwoordig niet zo’n kunst meer, maar een zelfportret tekenen is toch heel wat ingewikkelder… Daarom kwam kunstenaar Atie van den Brink een workshop portrettekenen geven bij Atelier K&K.

Aan het begin van de middag heeft zij uitgelegd hoe belangrijk het is om vooral heel erg goed te kijken naar wat je ziet als je een portret gaat maken. Waar zitten de ogen en hoe groot is de neus? Waar beginnen de wenkbrauwen en welke vorm heeft de mond? Zo kwamen deze middag de ‘selfies’ op de telefoons toch nog goed van pas. Naast het kijken in de spiegel bleek het namelijk ook handig om foto’s van jezelf te bestuderen! Met potlood werden de belangrijkste vormen en verhoudingen geschetst. Vervolgens kon iedereen met oliekrijt zijn/haar eigen gezicht en haar inkleuren. Na twee uur hard en enthousiast werken lagen er dus tien prachtige, kleurrijke en unieke zelfportretten op tafel. Daar kan de ‘selfiestand’ van de camera echt niet tegenop!

Bedankt voor jullie deelname, we zien jullie graag terug bij de workshop in november! Veel dank ook aan Atie van den Brink voor het geven van deze leerzame en leuke workshop.

 



WORKSHOP MAAK JE EIGEN FOTOGRAM
Rudolf Valster


Op Vrijdagmiddag 21 september hebben vijf jonge kunstenaars getoverd met papier en licht. Bij Atelier Kidz&Kunzt hebben zij namelijk de workshop 'fotogram maken' van Rudolf Valster gevolgd. Deze vroeg vorm van fotografie heet cyanotapie en dat is een ander woord voor blauwdruk. Gedurende de middag werd ons wel duidelijk waarom: De kunstwerken worden blauw! Tijdens de introductie liet Rudolf zien dat je ook kunt goochelen met verschillende vormen en andere kleuren. De kinderen kregen zelfs de tip thuis hun fotogram met koffie te beschilderen. Kijk voor het drinken dus goed uit of er geen kwast in jullie kopje zit, ouders!

De eerste stap die gezet moest worden was het lichtgevoelig maken van het papier. In een kamer zonder zonlicht lagen grote kwasten klaar. Iedereen kreeg de opdracht het papier in te smeren met een mengsel van twee stoffen. Deze combinatie van stoffen gaat verkleuren zodra het geprepareerde papier in aanraking komt met de UVstraling in zonlicht. Het papier heeft na het insmeren een groene kleur en moet nu tegen zonlicht beschermd worden tot het klaar is voor gebruik.

Eerst hebben de jonge kunstenaars echter nog een andere taak. Zij moeten namelijk bedenken wat zij het zonlicht op het papier willen laten afdrukken. Op de Kinderboerderij verzamelen we materiaal waarmee de kinderen een afbeelding gaan neerleggen op het geprepareerde papier. Alle stukken die bedekt blijven en dus niet in aanraking komen met de zon zullen niet verkleuren. Terug in de Galerie worden de mooiste creaties bedacht. Met veertjes, blaadjes, bloemetjes, schelpen en lijnen op doorzichtig papier ontstaan er vogels, berglandschappen, wolken en zelfs een naakte dame. Dit alles wordt met wat plakbandjes op het lichtgevoelige papier bevestigd en vervolgens mee naar buiten genomen. Daar is het wachten tot de zonnestralen hun werk hebben gedaan. Na een minuut of zeven zijn er wel wat verschillen te zien. Op plekken waar eerst schelpjes lagen en waar het papier dus niet belicht is, zijn nu witte plekken te zien. Het papier rondom is echter groen gebleven. De veertjes en plantjes lijken geen duidelijke afdruk te hebben achtergelaten. Maar er blijkt nog een toverspreuk te zijn!

Binnen worden alle materialen van de papieren gehaald. Daarna dompelen de kinderen de vellen in een badje met water. Wat gebeurt er nu?! Abacadabra! Er zijn ineens nog meer afdrukken te zien. En... Simsalabim! Het groen verdwijnt en de kleur blauw verschijnt!

Alle deelnemers gaan naar huis met drie prachtige fotogrammen en zijn weer een creatieve ervaring rijker. We hopen jullie weer net zo enthousiast te zien bij de volgende workshop!














WORKSHOP STOFFEN KNUFFELS MAKEN
Judith Cruz Ramirez

Vrijdag 15 juni 2018

De kinderen gingen stoffen knuffels maken. Zij maakten vooraf een tekening van een knuffel op papier. In de workshop maakten zij van de knuffel tekening een échte knuffel. Daarvoor gingen de kinderen samen de stoffen uitzoeken die het beste bij de knuffel pasten. De stoffen werden geknipt en daarna werden ze aan elkaar genaaid. Judith hielp de kinderen die geen ervaring hadden met naaien. De kinderen gingen met hun eigen unieke knuffel naar huis!

Judith is zelf beeldend kunstenaar, afkomstig uit Mexico,en alweer heel wat jaar woonachtig in Nederland. Kijk op haar website voor meer informatie: www.judithcruz.nl



WORKSHOP WAT FOTOGRAFEER JE ALS JE GEEN SELFIES MAAKT?
Bert Messelink


Op vrijdag 18 mei 2018 vond de tweede workshop plaats in de galerie. Fotograaf Bert Messelink uit Badhoevedorp ging met de kinderen op onderzoek wat je kunt fotograferen als je géén selfie maakt.

Allereerst vertelde Bert de kinderen dat er niet één manier van fotograferen is. Soms lukt een foto ondanks dat je het niet zo bedoeld had. Om dit te illustreren kregen de kinderen een foto van twee babygansjes te zien die aan de waterkant stonden. Op z’n kop (dus gereflecteerd in het water) was de moedergans te zien. Een toevalstreffer.

Daarna ging De fotograaf over tot het uitleggen van de opdracht. In tweetallen moesten de kids op de Kinderboerderij een foto maken van elkaar, een foto van een of meerdere dieren en een foto van je maatje met een dier.

Voordat de kids naar buiten gingen gaf Bert ze als tip om te kijken of het lukte om de dieren te fotograferen als de beesten ze aankeken. ‘Daar wordt een foto spannender van’ drukte de fotograaf hen op het hart.

Op de Kinderboerderij werden zo’n beetje alle dieren op de foto gezet. Bij de pauw waren de kinderen echte paparazzi! Toen iedereen voldoende foto’s genomen had was het tijd om naar binnen te gaan voor limonade en een koekje. Alle kinderen kozen hun beste foto’s die samen geëvalueerd werden waarna het tijd was om weer naar huis te gaan.
 


De deelnemers en hun foto’s:


Sophia


Senna


Luca


Lisa


Kick


Keet


Eline


Na afloop werden de foto's besproken


 

WORKSHOP WOLSCHILDERIJ MAKEN
Monique Kater


De workshop van het Kidz&Kunzt Atelier op zaterdag 21 april 2018 was heel geslaagd. Het maken van een wolschilderij was weer eens iets heel anders.


Kunstenaar Monique Kater legde de kinderen eerst uit dat je moet beginnen met het maken van de achtergrond en dan pas de voorstelling zelf. Er werd geen draad gebruikt om de wol vast te zetten op de ondergrond (ook van wol) maar er kwam een lange en hele scherpe naald aan te pas. Daarmee moesten de kids de wol door de achtergrond heen prikken. En dat was wel handig Als iets niet naar tevredenheid was, dan kon de wol er gewoon weer afgehaald worden en kon je iets anders maken. Monique had er zelf veel plezier in en alle kinderen genoten van de workshop. Ze gingen naar huis met prachtige kunstwerkjes!
 

Van elk wolschilderij zijn foto's gemaakt gedurende het proces en van het eindresultaat.