| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE

dinsdag 20 december 2022 t/m zondag 12 februari 2023


Expositie met bijzondere fotografie van Linda van der Toorn en bronzen beelden en glaskunst van Frans X Goossens. De technieken die beide kunstenaars in hun werk toepassen getuigen van een uniciteit, waardoor de kunstwerken een bijzondere vorm en uitstraling krijgen. De opening vond plaats op zondag 8 januari 2023.

Op zondag 29 mei 2023 gaf Linda van der Toorn een live demonstratie over hoe haar fotowerken tot stand komen.

Om het radiointerview te beluisteren van Linda van der Toorn op onze lokale zender MeerRadio
gaat u naar onze rubriek IN HET NIEUWS
 

LINDA VAN DER TOORN FOTOGRAFIE


Linda van der Toorn (1974) werkt al een aantal jaren aan haar bijzondere serie foto’s die de titel The Art of Tulips heeft gekregen. Dit is een uniek kunstproject waarbij tulpen op een bijzondere en artistieke wijze centraal staan. Linda wil mensen anders laten kijken naar één van Nederlandse nationale symbolen en fotografeert o.a. op Keukenhof tulpen die net iets anders zijn: juist datgene laten zien waar iedereen mee bekend is, maar wat niet direct als zodanig herkenbaar is.

Wat The Art of Tulips extra bijzonder maakt, is dat de tulpen niet in een studio zijn gefotografeerd maar in het bloembed daar waar tulpen staan zonder de tulp of de omgeving te verstoren. Door de instelling van de camera en door te spelen met licht ontstaat het bijzondere eindresultaat wat soms herkenbaar en soms abstract is. Haar oog voor detail maakt van elke tulp een waar kunstwerk.

 
LvdRoorn1
LvdRoorn2
LvdRoorn3
LvdRoorn4
LvdRoorn5

FRANS X GOOSSENS BRONZEN BEELDEN EN GLASKUNST


Frans X Goossens (wonend en werkend in Nieuw Bergen (L)) komt met een primeur naar Badhoevedorp. Met zijn Audio Art laat hij zien hoe bijvoorbeeld een muziekstuk van Bach er in zijn beleving uit kan zien. Het lijkt onmogelijk om geluid of muziek te kunnen zien. Toch lukt het Frans soms door met gesloten ogen intensief luisteren inspiratie te ontvangen, die wordt vastgelegd in schetsen. De worsteling om de ontvangen impressie in een muziekbeeld om te zetten is een moeizame zoektocht. Er zijn geen woorden voor. En welke materialen zijn geschikt om de vluchtigheid van de klank en de beleving van die sfeer in vast te leggen. De compositie wordt op een LP gemodelleerd en via mallen en nabewerkingen komt het kunstwerk tot zijn vorm. Deze beelden zijn in plexiglas gegoten. Deze unieke creaties – hij noemt ze Muziekbeelden – geven een hulde aan de componisten en musici die deze diepe beleving mogelijk hebben gemaakt.

De reeks beelden in brons zijn gebaseerd op het thema dans, geïnspireerd door een rondreis in Brazilië, waar dag en nacht lijkt te worden gedanst. Al dansend vertaal je de muziek naar bewegingen in de ruimte. Deze bronzen beelden zijn rondom ruimtelijk en geven de typerende dansexpressie weer.

 
FXGoossens4
FXGoossens1
FXGoossens2
FXGoossens3