| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE

vrijdag 21 april t/m zondag 28 mei 2023


Expositie met schilderijen van Jos Engbersen en beelden van Mathilde Loerts. Jos Engbersen past in zijn stillevens, landschappen en portretten van mensen, een detaillering toe die kenmerkend zijn voor de Fijnschilders van de 17e eeuw, de beelden van Mathilde Loerts hebben vaak een sobere vorm waarin de oppervlakten op verschillende manieren zijn bewerkt, gerelateerd aan de textuur van de steensoort.

De opening vond plaats op zondag 23 april 2023. 

JOS ENGBERSEN SCHILDERIJEN


De schoonheid van mens en natuur heeft Jos Engbersen (1954) altijd gefascineerd. Om die schoonheid te benadrukken schildert hij met acrylverf, waarin hij kan spelen met licht, textuur en kleur. De inspiratie haalt hij uit zijn verre reizen naar bekende en onbekende bestemmingen, uit de natuur of uit de emoties van de mens. Hij zou kunnen behoren tot de zogeheten ‘Fijnschilders’. Het zeer realistisch en fijn schilderen past het beste bij hem. Hij richt zich daarbij op een aantal elementen waar hij zich mee hoopt te kunnen onderscheiden: stofuitdrukking (het moet ook werkelijk lijken op wat het voorstelt), expressie/emoties (uitproberen hoe ‘rimpels’ nog echter lijken) en het gebruik van licht en donker c.q. intensieve kleuren. Het maakt dan niet eens veel uit wat hij schildert, al voert het portret van mensen uit verre landen wel de hoofdmoot. Maar ook een landschap (sfeer) of stilleven (stofuitdrukking) geeft hem voldoening.

 
Engbersen1
Engbersen2
Engbersen3
Engbersen4
Engbersen5
Engbersen6
Engbersen7
Engbersen8

MATHILDE LOERTS STENEN BEELDEN


Beelden maken is voor Mathilde Loerts (1972) een zoektocht naar een heldere, soms universele, beeldtaal. Zij vindt veel wijsheid en schoonheid in oude oervormen, symbolen en archetypen uit allerlei verschillende culturen en laat zich daardoor graag inspireren.Haar leermeester Adriaan Seelen wees haar in steen de weg, bijv. door te werken aan de hand van een model en zo doeltreffend mogelijk met machines en de hand aan de slag te gaan, van joppen, werken met de spitsbeitel tot de fijne letterbak technieken en het presenteren van het eindresultaat. Haar beelden zijn organische en stereometrische composities in verschillende steensoorten en/of oud hout. Beide materialen hebben tijd nodig om te ontstaan, moeten hebben geleefd. Haar beelden hebben ook vaak een sobere vorm waarin de oppervlakten op verschillende manieren zijn bewerkt met verschillende texturen. Zij beleeft met al haar zintuigen de wereld en brengt deze terug tot haar idee over de essentie ervan in vorm.

 
Loerts1
Loerts2
Loerts3
Loerts4
Loerts5
Loerts6
Loerts7