| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE

Vrijdag 10 oktober t/m zondag 16 november 2014


De opening van de expositie vond plaats op zaterdag 11 oktober 2014.

Op zaterdag 25 oktober was onze Galerie geopend t.b.v. de vele Badhoevedorpers
die in de naastgelegen Rietveldschool hun jaarlijkse griepprik kwamen halen. Op die dag was ook de exposerende beeldhouwer Piet Gille aanwezig om uitleg te geven en te vertellen over zijn houten beelden.

Op vrijdag 7 november was er weer een bijeenkomst in de galerie in het kader van KIDZ&KUNZT. Dit keer met leerlingen van de Burgemeester Amersfoordtschool (BAS) uit Badhoevedorpen en kunstenaar Piet Gille. Onderaan deze pagina een foto impressie.

MIHU (MIEKE HUIJBREGTS)  TEMPERA SCHILDERIJEN OP DOEK EN PANEEL

MIHU (Mieke Huijbregts) raakte geïnspireerd door een prachtige fototentoonstelling van Eugène Atger, die begin 1900 Parijs fotografeerde. Zij was erg onder de indruk van de weergave, de verstilling van een stad en de bijzondere composities. Zij wilde deze sfeer vastleggen in haar schilderijen. Na een lange zoektocht met de foto’s van Atger in gedachten kwam zij uiteindelijk  terecht bij de oudste vorm van schilderen, het schilderen met de temperatechniek, waarbij droge, poedervormige pigmenten vermengd met eidooier en water met de hand of met een stamper in een vijzel samen gewreven worden. MIHU schildert met deze temperaverf, waarbij elke penseelstreek raak moet zijn.

Op zoek naar de juiste sfeer, legt zij met een uiterst snelle toets de verstilling vast. Uit series of meerdere schilderijen van een compositie kiest zij het beste schilderij, dat zij dan met MIHU signeert. Haar schilderijen zijn nooit dicht geschilderd, maar ademen een open sfeer uit.

Zij blijft geïnspireerd  door verlaten steden en landschappen, die allemaal hun eigen verhaal vertellen.


PIET GILLE  HOUTEN BEELDEN

Piet Gille (Schiedam 1939) was al vroeg geïnteresseerd in hout. Pas na zijn pensionering in 2001 vond hij zijn liefde voor hout in de Auvergne, waar hij zijn eerste beeldhouwlessen kreeg bij de in Frankrijk wonende Nederlandse kunstenaar Ole Langerhorst. Daar ontmoette hij bij toeval de Bussumse beeldhouwer Dick Troost, bij wie hij een degelijke en kunstzinnige opleiding volgde.

Piet Gille werkt zuiver intuïtief en alleen maar in hout. Als hij aan een boomstam begint, het liefst ongevormd, gaat de guts er op goed geluk in. Meer nog dan het resultaat, boeit hem het proces dat, zeker omdat het om een driedimensionale aanpak vraagt, vaak dwingt tot het weghakken van inmiddels geliefde vormen.

Veel inspiratie vindt hij in de beeldhouwers uit de jaren voor de 2de Wereldoorlog, zoals de Roemeen Brancusi, en de Engelsen Moore en Hepworth. Zijn beelden zijn vrijwel altijd abstract of in hoge mate geabstraheerd.

  


KIDZ&KUNZT MET PIET GILLE

In het kader van KIDZ&KUNZT bezocht een groep leerlingen van de Burgemeester Amersfoordtschool (BAS) uit Badhoevedorp op vrijdag 7 november 2014 galerie Kunst 2001. Exposant Piet Gille gaf uitleg over zijn houten objecten. Hieronder een foto impressie:
2014-11-07 13.17.06
2014-11-07 13.23.58
2014-11-07 13.30.08
2014-11-07 13.49.54
2014-11-07 14.10.36