| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE

Vrijdag 3 april t/m zondag 10 mei 2015

De exposie werd geopend op zaterdag 4 april 2015 om 16.00.

ADRIAAN BRAND FOTOWERKEN

Met zijn fotowerken buigt Adriaan Brand (autodidact) zich over de bewerking van zijn foto’s, zijn specialisatie. Uitgangspunt daarbij is de wereld zoals die zich aan hem voordoet. Door het uitlichten van bepaalde elementen en het samenvoegen met andere ontstaat een wereld die herkenbaar oogt, maar bij nadere beschouwing vragen oproept. Na de wereld jarenlang te hebben gefotografeerd zoals die is, ontdekte hij mogelijkheden om de werkelijkheid in het verworven beeldmateriaal om te buigen. Die manipulatie brengt niet zozeer iets nieuws, maar voert naar de kern, zijn eerste indruk: door van de realiteit af te wijken, is hij daar dan weer naar op zoek – ingekleurd door eigen ervaringen, maar niet uitsluitend. Zijn werk heeft vaak een licht surreële, maar aardse ondertoon. Onderwerpen komen uit zijn omgeving. De meeste beelden komen laag voor laag tot stand en ondergaan een uitgebreide bewerking met als resultaat een nieuw beeld, opgebouwd uit herkenbare elementen met ruimte voor een persoonlijke interpretatie.

KIDZ&KUNZT MET ADRIAAN BRAND

Op vrijdag 17 april 2015 bezocht groep 6 van de Burgemeester Amersfoordtschool (BAS) uit Badhoevedorp de galerie en kregen van kunstenaar Adriaan Brand uitleg over zijn fotowerken. Daarna konden de leerlingen zelf aan de slag.

DSC05934b
DSC05938b
DSC05942b
DSCF3153b
DSCF3161b
DSCF3168b

JAN JACOBS MULDER  SCULPTUREN

De “vrije” sculpturen die Jan Jacobs Mulder maakt beschouwt hij als experimenten voor projecten in de openbare ruimte. Vervaardigd van duurzaam materiaal, hanteerbaar en overzichtelijk van maat, kunnen zij evenwel worden tentoongesteld op bijna iedere locatie. Het is nooit de bedoeling de objecten te vergroten tot een monumentale maat. Het zijn geen “modellen”, maar inspirerende objecten met ruimtelijke oplossingen in relatie tot inhoud en materiaal. Inhoudelijk zijn het zoektochten in de krochten van zijn onderbewustzijn. Wat hij daarin tegenkomt en bewust kan maken, geeft hij vorm in onbuigzaam materiaal als brons en roestvast staal. In deze werken drukt hij zijn angsten en extases uit, grote angsten zoals ieder mens in iedere cultuur die kent, en grote momenten van extase, door ieder mens van welke achtergrond ook begrepen, omdat cultuur daarop nauwelijks invloed kan hebben. De emotie bepaalt de inhoud, de energie, het drama en het verstand probeert daaraan vorm te geven.


KIDZ&KUNZT MET JAN JACOBS MULDER

Doos van Pandora in Galerie Kunst 2001
Vrijdagmiddag 24 april 2015 was combinatiegroep 5/6  Leonardo Blauw van BAS te gast bij Jan Jacobs Mulder in de Galerie, een veelzijdig getalenteerde kunstenaar die daar nog t/m 10  mei zijn sculpturen van RVS en brons exposeert. Deze middag voert Jan Jacobs de kinderen van Juf Inge o.a. mee naar de berg Olympus met de mythologische vertelling van Pandora, die tóch nieuwsgierig in de doos keek waaruit toen allerlei kwade zaken ontsnapten. In zijn grote stalen sculptuur “Doos van Pandora”  wijst hij de kinderen op alle ellende die uit de doos steekt, maar geeft ook de  “hoop” aan die er gelukkig ook nog in zit. De kinderen hangen aan de lippen van de kunstenaar die met veel lichaamstaal zijn verhalen vertelt en uitleg geeft bij diverse van zijn kunstwerken. Goede vragen en conclusies van de kinderen krijgen veel aandacht en het benadrukt de interactie tussen kinderen en kunstenaar. Jan Jacobs Mulder voelt zich vrij in wat hij door zijn architecturale sculpturen wil vormgeven, juist het werken met staal en brons daagt hem daartoe volop uit.  Veel bewondering is er ook voor de houten constructie waarin een stalen haas met lange oren een metamorfose ondergaat van springhouding op 2 poten naar staan op 4 poten.

Na 45 minuten geboeid in gesprek de proberen kinderen hun favoriete kunstwerk te kiezen en te tekenen. Een aantal zetten enthousiast een eigen interpretatie van de doos van Pandora op papier waar anderen duidelijk moeite hebben wat te kiezen en aan een ander onderwerp werken.  De  leergierige kinderen  krijgen als aandenken een fraaie foto mee van een kunstwerk van Jan Jacobs Mulder. Ook de ouders krijgen daarmee een idee van zijn werk dat nu in Galerie Kunst 2001 wordt geëxposeerd. Met applaus bedankt de groep de kunstenaar, ook de mensen van de Galerie worden bedankt voor deze kunstmiddag.  De vakantie kan beginnen voor groep 5/6 die eerst nog een wandeling voor de boeg heeft naar de Burgemeester Amersfoordtschool.
DSC06156b
DSC06170b
DSC06171b
DSC06172b
DSC06181b
DSC06182b