| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

JUBILEUMEXPOSITIE met lievelingskunstwerken

Vrijdag 14 oktober t/m zondag 20 november 2016


De tentoonstelling ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van Galerie Kunst 2001 werd feestelijk geopend op zondag 16 oktober 2016 door Ton de Leeuw, voormalig wethouder Cultuur in Haarlemmermeer.


In oktober van dit jaar bestaat Galerie Kunst 2001 in Badhoevedorp dertig jaar. 30 jaar lang hebben talloze medewerkers er enthousiast en belangeloos voor gezorgd dat er mooie en opmerkelijke exposities hebben plaatsgevonden. Vele kunstenaars zijn de revue gepasseerd en vele kunstwerken zijn terechtgekomen bij o.a. de bewoners van Badhoevedorp en in de wijde omgeving.

Om dit heuglijke feit te vieren heeft de galerie een bijzondere tentoonstelling ingericht. De expositie is samengesteld uit dierbare kunstwerken die bij de bewoners in Badhoevedorp en bij mensen uit de wijde omgeving thuis hangen c.q. thuis staan. Elk kunstwerk is voorzien van een korte omschrijving, het persoonlijke verhaal achter het zo dierbare kunstwerk: waarom is het werk aangekocht, wat voelde men bij het verwerven van het kunstwerk, was het liefde op het eerste gezicht, waren het de kleuren, was het de techniek, kortom wat was er zo mooi aan? Of er een bepaalde herinnering aan vast zit, of  het gewoon van jongs af aan aan de muur hing, of het automatisch van ouders naar kinderen is overgegaan, of het werk gekregen is of aangeschaft vanwege een heuglijke gebeurtenis, of het een vakantieherinnering is of het gevonden is op een rommelmarkt of bij een antiquair?

Van de inzendingen zijn de meeste door hedendaagse kunstenaars gemaakt, welke werken soms ofwel van geëxposeerde werken in Galerie Kunst 2001 zijn aangekocht ofwel op andere wijze zijn verkregen. Slechts een handjevol werken zijn van “oudere” datum en van gerenommeerde kunstenaars, zoals Jan Toorop, Antoon Molkenboer (de zgn. symbolisten), Roeland Koning (een Haagse kunstenaar) en Corneille (lid van de Cobra-beweging). Een selectie van de ingezonden kunstwerken is gemaakt en komt of staat in de galerie.

Een 5-tal werken die vergezeld zijn van een persoonlijk verhaal, wordt op deze affiche uitgelicht:
Het beeld “Dragers van verre” is van de op Curacao geboren beeldhouwer Nelson Carrilho, bekend van o.a. beelden in het Vondel- en Westerpark. Wat de bruikleengevers aansprak was zijn maatschappelijke betrokkenheid. Al zijn beelden zijn verhalend. Ook de manier van het figureren van zijn beelden spreekt hun bijzonder aan. In dit geval is behalve de schoonheid van het beeld, ook de maker een mooi mens.
Het bronzen beeld “De Omarming” van Nelleke Allersma raakte de bruikleengevers meteen al zo diep dat ze het aankochten voor hun 40-jarig huwelijk. Het symboliseert de zorgzaamheid, de flexibiliteit en de balans in hun relatie. Na 6 jaar ontroert het fraaie beeld, dat op een prominente plaats in de tuin staat, nog altijd.
Het “Bloemstilleven met voorjaarsbloemen” van Roeland Koning (Amsterdam 1898- Wassenaar 1985) was oorspronkelijk in het bezit van de grootouders van de bruikleengeefster, die bevriend waren met de kunstenaar en zijn familie. Door overerving is het schilderij in haar bezit gekomen. Het spreekt haar aan vanwege de losse toets waarin het geschilderd is. Omdat het al heel lang in de familie is, is het haar zeer dierbaar geworden.
De oliepastel met een Limburgs landschap is gemaakt door Bill Karsten, een goede vriend van de bruikleengevers. De kunstenaar, die zelf afkomstig is uit Limburg, en sinds zijn pensionering nog steeds schildert en tekent in zijn woonplaats Amstelveen, zag dit landschap wanneer hij bij een vriend en jaargenoot van de Maastrichtse Academie verbleef.
De trotse bruikleengevers van Het Cowboymeisje van Jurriaan Berends, willen met dit kunstwerk een lans breken voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. Dit primitieve en puur geschilderde werk kan gerekend worden tot een nieuwe officieel erkende kunststroming Outsiders Art.


Het beoogde doel, de “wereld” laten zien wat men in Badhoevedorp en omgeving zoal aan de muur heeft hangen c.q. thuis heeft staan, lijkt met deze jubileumexpositie te zijn geslaagd.
 

okt16_2
okt16_1
okt16_5
okt16_3
okt16_4