| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

POSTHUME EXPOSITIE

maandag 26 juni t/m 27 augustus 2017

YVONNE NOORDAM-WEYGERS SCHILDERIJEN


Yvonne Noordam-Weygers is in 1930 geboren te Blitar (Oost Java, Indonesië). Toen haar moeder op jonge leeftijd stierf, groeide ze op in een pleeggezin bij de familie Willemse in Batu (Oost Java).

Door de oorlog in 1942 kwam ook zij in de Japanse interneringskampen terecht. De schaarste en overlevingsdrang maakte haar creatief. Zo maakte zij tekeningen op restjes textiel, in ruil voor een extra hap rijst.

In 1945 ging ze naar de spoed-HBS in Semarang. Haar vriendje Arie Noordam gaf haar wiskundeles en zij maakte zijn huiswerk tekeningen af. Arie ging naar Nederland en Yvon ging met haar pleegvader mee naar Malang. Zijn enige zoon en twee schoonzonen hadden de oorlog niet overleefd.

Na de kweekschool in Malang vertrok ze alleen naar Nederland. Daar vond ze een koud zolderkamertje in Amsterdam oost. Om de avond-tekenacademie te bezoeken pakte ze alles aan om geld te verdienen. Overdag voor de klas staan en iedere vrije middag kooklessen geven bij de mensen thuis. Het duurde jaren voor zij een woning vond om met haar HBS vriendje te kunnen trouwen. Ook toen was al haar improvisatietalent nodig om haar hobby te kunnen uitoefenen en de kosten ervan terug te verdienen. De komst van twee zonen, Arjan en Mart, maakten het gezin compleet.

De uit nood geboren technieken, het werken met waardeloos materiaal, bracht haar tot opvallende, originele en altijd unieke creaties. Zo maakte zij collages van New York, Jakarta en Amsterdam. Maar ook met haar olieverfschilderijen, aquarellen en pentekeningen oogstte zij veel bewondering. Zij heeft hier diverse prijzen mee gewonnen. Later volgde exposities in binnen- en buitenland. In Jakarta ontving zij de Erasmus penning voor haar hele oeuvre.

De overhandiging van één van haar regenwoud schilderijen aan Z.K.H. Prins Bernard ten behoeve van het WNF was een bijzondere gebeurtenis. Net als de schenking van haar zestien belangrijkste kunstwerken aan Museum Bronbeek te Arnhem. Hierdoor zijn de stukken overgedragen aan de Staat der Nederlanden en ‘veiliggesteld’ voor de volgende generaties. De kunstwerken vertellen namelijk op een chronologische, originele en gevoelige manier het overlevingsverhaal van Yvon. (zie reproducties in zwarte map)
Door de jaren heen heeft zij al haar emoties in haar creaties verwerkt. “Van niets kun je iets moois maken”. En haar motto: “delen = vermenigvuldigen”, komt tot uiting door sinds 1990 de netto opbrengst van haar collectie kunstkaarten aan goede doelen te geven, zoals Halin en Yamaru in Indonesië.

Vanwege het 100 jarig bestaan van Schiphol heeft Yvon een collage gemaakt die in september 2016 af kwam. Net voor haar overlijden een maand later. Als deze collage ooit echt op Schiphol ergens komt te hangen is dat nog een droom die uitkomt.

25% van de opbrengst gaat naar Stichting Yamaru Nederland en 25% naar Stichting Halin (Hulp aan landgenoten in Indonesië)

Een aantal van haar werken die te zien zijn in de vitrines:
01. IMG_0038
24. IMG_0037
IMG_0089
06. IMG_0048
14. IMG_0013
11. IMG_0063