| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

SOLO EXPOSITIE

Vrijdag 23 februari t/m maandag 2 april 2018 (2e Paasdag)


Soloexpositie van Rudy Baeten, waarin hij surrealistische schilderijen en beelden laat zien. De opening van de expositie was op zondag 25 februari 2018.

RUDY BAETEN BEELDEN EN SCHILDERIJEN


Rudy Baeten (1957) volgde zijn opleiding aan de kunstacademie Sint Lukas te Brussel en studeerde er af als reclameontwerper. De liefde voor de kunst is steeds aanwezig geweest. Schilderen en beelden maken zijn voor hem een passie. Surrealisme geniet de voorkeur zowel in schilderijen als in zijn beelden.

Met het surrealisme toont Rudy Baeten een gezicht van wat geen gezicht heeft. Zijn schilderijen suggereren emoties, verlangens en dreiging waarbij hij het onderbewuste bijna fabelachtig portretteert in een oneindig perspectief. Alles lijkt aarzelend, maar gebeurt in bewegingen die de kijkers waarnemen. De triviale thema's beogen meer dan men vermoedt. Er is het raden naar afkomst, aanwezigheid en bestemming van irreële en onverwachte situaties in een verstilde wereld. Elementen, die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben, staan los en afzonderlijk, maar zijn toch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rudy stimuleert subtiel de toeschouwer tot het overschrijden van de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie. Even precies onderstreept dichteres Marleen De Smet zijn werken door haar interpretatie naadloos in poëzie om te zetten: even helder, even surreëel en mysterieus.

belart3
belart2
belart04
belart5
belart1

KIDZ&KUNZT EN HET WERK VAN RUDY BAETEN


Op vrijdagmiddag 16 maart was het weer zo ver. Groep 5 van juf Regina de Rietveldschool was te gast bij Kidz & Kunzt. Vandaag ging de klas surrealistische schilderijen en beelden bekijken van de Vlaamse kunstenaar Rudy Baeten. Daarna kregen de kinderen een creatieve opdracht.

Toen de kinderen binnen kwamen mochten ze eerst zelf rustig de kunst bekijken. Daarna kwamen ze in de galerie bij elkaar en bespraken welk schilderij of beeld favoriet was. Al snel bleek dat er heel uiteenlopende favorieten waren. Het beeldje van een vrouw die op een varken zit bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk iets wat in het dagelijks leven niet kan. Beetje gek dus en heel grappig. Weer een ander vond het schilderij met een caroussel op de achtergrond en drie mensen die uit de draaimolen wegzweven op hun houten paard fascinerend. Een derde vindt juist de beeldjes met de mannetjes met de lange puntmutsjes leuk. Ze doen een beetje denken aan Peter Pan.

De groep is het er al snel over eens dat alle beelden en schilderijen iets geks of grappigs in zich hebben. En de schilderijen lijken wel een droom vast te leggen.

Dat hebben de kinderen goed gezien. Kunstenaar Rudy Baeten doet inderdaad vaak iets geks waar je door ernaar te kijken meteen vrolijk wordt. Dit komt door de voorstellingen zelf maar ook door het kleurgebruik. Wat je ziet is niet logisch. Het lijkt soms een droom.

Met dat idee gaan de kinderen zelf aan de lag. Ze gaan een droomfiguur maken van staaldraad. Om het vervolgens een beetje ‘body’ te geven wordt het figuur opgevuld met aluminiumfolie. Daar overheen wordt schilderstape geplakt waardoor de bronzen verf uit de spuitbus goed pakt. En zie daar: de kinderen hebben hun eigen droomfiguur in brons gemaakt!
 

KenK160318_1
KenK160318_2
KenK160318_3
KenK160318_4
KenK160318_5
KenK160318_1
KenK160318_2
KenK160318_3
KenK160318_4
KenK160318_5