|
Badhoevedorp
1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp,
bezoekers: 1429788
© Galerie Kunst 2001
EXPOSITIE
vrijdag 27 november 2020 t/m ZONDag 27 juni 2021
Tentoonstelling met olieverfschilderijen van Vasily Tryndyk en beelden van Hanneke de Munck. Beide figuratief werkende kunstenaar maken een geheel eigen combinatie van moderne technieken en van traditionele kleurmengingen en vormen. In verband met de corona was er geen opening van de expositie.
VASILY TRYNDYK OLIEVERFSCHILDERIJEN
Vasily Tryndyk, geboren in 1954 in Nalchik, op de Noord Kaukasus, de voormalige Sovjet-Unie, verliet zijn land van herkomst en vestigde zich in Nijmegen, waar hij woont en werkt. Zijn eerste leermeester is zijn vader, Nikolay Tryndyk , in zijn tijd een van de toonaangevende kunstenaars in de USSR. Vasily studeerde af aan de Demidovsky Academische School van Leningrad (nu St. Petersburg).
Zijn kunstzinnige wortels laten zich gemakkelijk kennen. Op originele wijze zet hij de lijn voort van zowel de schildertradities van voor de Russische Revolutie van 1917, in een kleurrijke stijl met vormkenmerken van zowel de Russische Constructivisten, van Popova en Lentulov als van Realisten als van Marc Chagall. Evenals het oeuvre van Chagall vertoont dat van Tryndyk expressionistische trekjes, die een zekere geestelijke lading of emotie tot uitdrukking brengen.
Bij verschillende schilderijen van Tryndyk is de surrealistische richting waarin het werk van Chagall zich ontwikkelt ook te herkennen in mystieke elementen en in geheel zelf bedachte wezens. Vasily maakt een heel eigen combinatie van moderne technieken en van traditionele kleurmengingen. Hij onderscheidt zich als kunstenaar onder meer door de wijze waarop hij het visueel waarneembare, naar zijn eigen perceptie, een geheel nieuwe verschijningsvorm en dimensie geeft. Hij verlaat de wereld zoals hij die in zijn nieuwe omgeving ervaart in een ontwapenend artistiek idioom. Van Tryndyk die ook in opdracht schildert, is veel werk aangekocht door Russische musea en particuliere verzamelaars in Duitsland, Canada, de VS en Nederland.
HANNEKE DE MUNCK BEELDEN
Hanneke de Munck, geboren te Rijswijk ZH, verhuisde in 1978 naar Amsterdam, waar zij woont en werkt. In Den Haag volgde zij de opleiding Beeldende kunst aan de Koninklijke Academie, waarna zij zich specialiseerde in het beeldhouwen aan de Rijksacademie te Amsterdam tot 1982.
De veelzijdige beeldhouwster, Hanneke de Munck, heeft voor de expositie in Galerie Kunst 2001 een brede keus gemaakt. In de bronzen Dansers en in de Liefdesfonteinen zijn veel elementen van de klassieke beeldhouwkunst te vinden. Bij de Vliegende Draken zijn oosterse sferen te herkennen. De granieten Vleermuis en Adelaar zijn totemdieren. Bij de Dansers , die ontstonden in een jarenlange samenwerking met haar vaste model Peter de Haas, die door haar atelier danste op allerlei soorten muziek, gaat het haar vooral om ruimtelijkheid en beweging. Haar belangstelling voor primitieve beelden en totems leidde tot een een spirituele reis door Noord West Amerika, waar oude en nieuwe totempalen in het landschap staan. Haar relatie met grafisch beeldend kunstenaar Sietse H. Bakker leidde tot een nieuwe serie: Liefdesfonteinen.
De fascinatie van Sietse voor Russische poëzie werd een gezamenlijk project met als resultaat de oprichting van een liefdesfontein in St. Petersburg en een in Amsterdam: het monument voor de dichter Mandelstam en zijn vrouw. Parallel hieraan liep en loopt het project moderne altaarstukken, zoals de Verwondering en het veldschrijntje Orpheus. In deze moderne altaarstukken werkt Hanneke samen met verschillende kunstenaars.