OPENING HUIDIGE EXPOSITIE


Op zondagmiddag 5 mei vond de opening plaats van de expositie met schilderijen van Mariasole Lizzari en grafiek en glas van Marjan Smit. Beide kunstenaars werden aan het publiek gepresenteerd door Ingrid Henkemans, de voorzitter van Galerie Kunst 2001.

Fascinerende en kleurige glaskunst van de onderwaterwereld waar je ogen haast ingetrokken worden, dreigende koppen van dieren, gevangen in schilderijen met daaronder geplaatst keramieken poten die ze symbolisch de vrijheid geven om weg te lopen. Daarnaast ook nog grafische kunst.

Marjan Smit toonde zich bijzonder ingenomen met de wijze waarop de Galerie haar werk exposeert en de professionaliteit van de vrijwilligersorganisatie. ‘Het is zo’n mooi gebouw en het licht is ook zo mooi. Het was voor mij heel makkelijk: Ik hoefde het werk alleen maar te brengen en de tentoonstellingscommissie heeft het hier prachtig neergezet en opgehangen.’ Zij is in 1984 afgestudeerd aan de kunstacademie Artibus in Utrecht en al 35 jaar actief als kunstenaar. Ze exposeert grafisch werk met onder meer havengezichten maar ook zeer kunstig bewerkt glas dat in het smelten vele fasen moet doorlopen voor het gewenste resultaat met allerlei insluitingen van kleuren wordt bereikt. Om nog maar niet te spreken van de letterlijk schitterende ornamenten die worden aangebracht. Ze is gefascineerd door glas, het laat haar niet los.

Ingrid Henkemans kwam bij toeval tijdens een vakantie in contact met Mariasole Lizarri die in de buurt van het Gardameer in Italië woont en werkt. De Italiaanse maakt met haar schilderijen en keramiek een stevig statement tegen de verschrikkelijke aantasting van de natuur door de mens. Het geëxposeerde werk maakt deel uit van een groter project waarin zij de bescherming van flora en fauna centraal stelt. Zij is al twintig jaar actief als kunstenaar en volgens Ingrid Henkemans bijzonder creatief. Ze begon als schilder maar bekwaamde zich later ook in het maken van keramiek, met name dierenpoten en klauwen.

De tentoonstellingscommissie van Galerie Kunst 2001 werd getroffen door de tegenstellingen in het werk, maar ook door de wijze waarop het elkaar aanvult; het dierenleven van Marjan Smit onder water, plankton, zeepaardjes en inktvissen, en het dierenleven boven de grond van Mariasole Lizzari.

Galerie Kunst 2001 in het Dorpshuis van Badhoevedorp is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling is ook te bezichtigen op afspraak.

 

© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 501984