OPENING NIEUWE EXPOSITIE

zondag 13 oktober 2019


Hun bron is dezelfde, wat er uit komt totaal verschillend: Rudolf Broersma maakt fantastische fotocollages en wordt geïnspireerd door zijn omgeving. Dat is voor hem, geboren in de Jordaan, toch vooral Mokum. Eric Don heeft een voorliefde voor metaalsculpturen en is gek op ‘ijzertjes’ die volop te vinden zijn in het Amsterdamse havengebied waar hij werkt. In Galerie Kunst 2001 werd zondagmiddag een prachtige expositie met hun werk geopend.

Rudolf Broersma moet toch wel altijd even uitleggen hoe hij dat doet, het maken van zijn fascinerende fotocollages. ‘Knippen en plakken’ is het antwoord, niet met een schaar maar met een computermuis. Hij put uit de grote voorraad foto’s die hij heeft gemaakt en creëert daarmee nieuwe magisch realistische fantasiebeelden van het bekende gezicht van de hoofdstad. Ingrid Henkemans voorzitter van Galerie Kunst 2001 vroeg of toeristen ook belangstelling hebben voor zijn werk waarin iconische beelden van Amsterdam zijn verwerkt en het antwoord was volmondig ‘ja’ want het werk blijkt juist bij hen heel populair.

Eric Don wordt geïnspireerd door de vormen van oud ijzer, vertelde hij en hij gebruikt onder meer stukken schroot voor het maken van zijn kunstwerken. Hij heeft er inmiddels een flinke verzameling van aangelegd waarmee hij nog wel even voort kan. Het is feitelijk recylclekunst al is dat niet in die zin een bewuste keuze van de kunstenaar. ‘Ik ben gek op ijzertjes’. In de Galerie zijn voornamelijk kleinere werken van hem tentoongesteld. Er is echter een uitzondering en dat is het honderden kilo’s wegende werk Narcissus dat het verhaal vertelt van de halfgod uit de Griekse mythologie die verliefd was op zijn eigen spiegelbeeld, en daarin kan iedereen die Galerie Kunst 2001 bezoekt, zich spiegelen.

 


Eric Don (rechts) en Rudolf Broersma (links) samen met Ingrid Henkemans, voorzitter van Galerie Kunst 2001
© Galerie Kunst 2001
bezoekers: 618048