| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE 'Creadieren'

vrijdag 11 oktober tot en met zondag 17 november 2013


Tentoonstelling met werk van Mika Stam-van Vonderen en Georg Wittwer
MIKA STAM - VAN VONDEREN  OLIEVERFSCHILDERIJEN

Al vroeg in het leven van de Brabantse Mika Stam–van Vonderen was zij zeer gedreven in het creëren van dingen. Dat uitte zich ook in de verschillende opleidingen die zij heeft genoten, zoals de Mode en Kleding-opleiding in Nijmegen, de Reclame en presentatie-technieken aan de MTS in Boxtel, waar zij haar teken- en schilderkwaliteiten verder ontplooide, en de opleiding Docent Beeldende Vorming in Tilburg.

Het van oorsprong boerendochter zijn is de basis van de serie snuiten die zij schildert. Wat haar bijstaat zijn vooral de vele snuiten die haar als klein meisje op ooghoogte tegemoet kwamen, rimpelige, ruwe, fluweelzachte, harige, droge en natte, warme en koude snuiten.

De “Snuitenserie”, die Mika in deze tentoonstelling laat zien, zijn in olieverf op doek opgezet met paletmes en verder uitgewerkt met kwast en penseel. Zo probeert zij de verschillende structuren en huiduitdrukkingen opeen fotorealistische manier neer te zetten. Het was een bewuste keuze om alle werken uit deze serie te voorzien van een donkere achtergrond, waardoor het onderwerp nog sterker naar voren komt en niets het oog afleidt van de snuit. Daardoor benaderen haar schilderijen haar gevoel van toen zij dat kleine meiske was, nog meer.


GEORG WITTWER   OBJECTEN IN GEMENGDE TECHNIEK

Georg Wittwer (Koblenz 1959) specialiseerde zich in het beeldhouwen aan de Kunstakademie Düsseldorf en vestigde zich als vrij kunstenaar in Bereborn in de Eifel. Zijn liefde geldt de materialen, die ondanks hun schoonheid, in de huidige maatschappij niet meer opgemerkt worden. Wittwer trekt ze terug in een nieuw gezichtsveld, brengt ze tot leven en toont ons met “gevonden-verbonden”  een nieuwe weg van het waarnemen. Wat triviaal is krijgt waarde. Naast zijn humoristische dierenvoorstellingen uit oude metalen, beton of kunststof toont ook Wittwer zijn “bagbirds”, die ondermeer op in elkaar gedraaide houten zuilen staan. Het zijn malle handtasvogels, die als pilaarheiligen op karikaturale en humoristische wijze onze wegwerpmaatschappij en onze showbussiness-maatschappij beschrijven. De vogels – het verenkleed van modieuze handtassen, kop en poten van oude metalen – is een collage van materialen die “nieuw en oud”  tezamen brengt. Een veredeling van het thema brengt Wittwer  in de serie “Shadow”. Deze metalen objecten stellen de schaduwen van de “Bagbirds” voor.

KIDZ&KUNZT MET MIKA STAM-VAN VONDEREN

Opgetogen snoetjes bij 22 leerlingen van groep 5c van de Oranje Nassau School tussen de geschilderde snuiten van kunstenares Mika Stam. In het kader van Kidz&Kunzt wandelden  ze op vrijdag 18 oktober nog nét voor de herfstvakantie met Juf Wendy helemaal naar de expositie “CREADIEREN” .  Welkom geheten door de kunstenares Mika Stam-van Vonderen  kon de groep zich even oriënteren op alle diersnuiten die daar aan de wanden prijken maar ook op de fantasierijke humoristische objecten in diervorm van Georg Wittwer.  Daar werd heerlijk  om gelachen.. die kleine hakschoentjes als voetjes onderaan een fantasievogel.. te gek!

Na een half uurtje, waarin de kidz volop gelegenheid namen vragen te stellen en te luisteren naar Mika,bleek er ook nog tijd om zelf een dierensnuit te gaan tekenen. Een vel tekenpapier klemmen op een plankje (ter beschikking gesteld door “de Ommekeer” ), en een potloodje meer niet.  Iedere leerling op zoek naar een favoriete diersnuit en het resultaat was geweldig. De kidz kwamen er achter dat de dieren van Mika geen ogen hebben.  Nee geen ogen verklaarde Mika, want de snuit is het eerste dat een dier gebruikt.
DSC01234a
DSC01221
DSC01246
DSC01227
DSC01267