| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE 'SAMEN IN BEELD'

Vrijdag 12 januari 2018 t/m zondag 18 februari 2018


Tentoonstelling met foto's van Marja Lingsma en stenen beelden van Gon Bello.

George Parker, echtgenoot van Marja Lingsma, spreker, verhalenverteller en illusionist verrichte de opening op zondag 14 januari 2018.


MARJA LINGSMA FOTO'S

Marja Lingsma, beeldend fotograaf, koos na een werkperiode in de geestelijke gezondheidszorg het onderwijs, voor de fotografie. Tijdens haar opleiding aan de Fotoacademie in Amsterdam werd duidelijk dat haar hart bij de conceptuele kunst lag. Al doende bleek dat kennis van de analoge fotografie niet voldoende was en door diverse cursussen en workshops is zij zich toen gaan bijscholen in het gebruik van Photoshop. Iedere foto is het uiteindelijke resultaat van diepgevoelde aspecten van het leven: tederheid, eenzaamheid, humor, verdriet etc., gevoelens, die bij haar opgeroepen opgeroepen worden door zelf beleefde of aan haar vertelde verhalen. Zij houdt van de spanning die magisch realistische beelden oproepen en wil dat bewerkstelligen door te spelen met in de realiteit vastgelegde foto's. Zij begeeft zich dus voortdurend in de wereld tussen verbeelding en realiteit.

Lingsma2
Lingsma3
Lingsma1

KIDZ&KUNZT MET MARJA LINGSMA


Op vrijdag 16 februari was groep 3 van de Rietveldschool samen met hun juf Malou te gast bij Kidz&Kunzt in Galerie Kunst 2001. Vandaag hadden de kinderen een ontmoeting met beeldend fotograaf Marja Lingsma.

Voor de kinderen van groep 3 was het de allereerste keer dat ze in een galerie te gast waren. Eerst kregen ze uitleg over wat een galerie precies is. Daarna mochten ze de kunst van Gon Bello (beelden) en Marja Lingsma (foto’s) bekijkenen en gingen ze vervolgens met de kunstenaar in gesprek.

Marja vertelde de kinderen dat ze foto’s maakt die ze vervolgens samenbrengt tot een verhaal. “Ik verzin alles in mijn hoofd wat ik maar wil. Bijvoorbeeld een olfiant die met z’n koffertje op reis gaat.” vertrouwde de kunstenaar haar kleine toehoorders toe. “ Eigenlijk teken ik met foto’s. Ik maak ze eerst, knip ze met de computer uit en verwerk ze dan samen tot één beeld.”

Om dit laatste te illustreren vertelde Marja de kinderen een verhaal over een van haar foto’s waar een grote reiger op staat afgebeeld. Hiervoor had ze alle foto’s meegenomen waaruit het werk is opgebouwd. Vijf in totaal.

Lingsma nam de kinderen mee in een verhaal over de reiger die vond dat het te druk was waar hij woonde. Hij wilde ergens anders heen. Hij zocht een plek waar veel vis is (foto van de zee). Hij vloog heel ver, naar een plek waar er duinen zijn (foto duinen). Maar het weer was niet zo goed (foto donkere licht) dus zocht hij een schuilplaats in een grot (foto grot). Hij bedacht dat hij helemaal alleen was. Maar gelukkig zag hij in de verte een lichtje (foto lichtje). Dat zag er wel gezellig uit. De reiger ging op de duinen zitten en wachtte tot het licht werd. En zie hier, het kunstwerk met de reiger was geboren!

Om Marja’s werkwijze aan de kinderen te illustreren kregen ze een opdracht om een in vier vlakken gevouwen A5-je om te toveren tot een fantasiewezen met een gekke kop, een jasje, jurkje of ander kledingstuk, poten en rare schoenen. Daarna mochen de kinderen met foto’s uit een tijdschrift een collage maken van een landschap waar de fantasiewezens in woonden. Deze kunstwerkjes werden na afloop nabesproken en als cadeautje kregen ze allemaal de foto van de reiger mee naar huis.

KenK160218a
KenK160218b
KenK160218c
KenK160218d
KenK160218e
KenK160218a
KenK160218b
KenK160218c
KenK160218d
KenK160218e

GON BELLO STENEN BEELDEN

De basis voor het kunstenaarschap van Gon Bello (1954), autodidact, werd gelegd in de 60-er jaren met een opleiding tot kunstschilder. Daarna volgde zij cursussen in het werken met was en klei voor het maken van bronzen beelden. Vervolgens heeft zij vooral cursussen gevolgd voor het werken in steen. Haar voorkeur ligt bij het gebruik van zachtere steensoorten, zoals albast, speksteen, seleniet en serpentijn. Incidenteel laat zij een beeld in brons gieten. De beelden die Gon maakt variëren van figuratief tot abstract. Bij het maken van haar beelden laat zij zich vooral leiden door de vorm die al in de steen zit. Zij neemt regelmatig deel aan exposities in binnen- en buitenland.

Bello64
Bello77
Bello79
Bello82

KIDZ&KUNZT MET GON BELLO


Kunstenares Gon Bello liet op vrijdag 9 februari een groep groep zes van de Rietveldschool uit Badhoevedorp kennismaken met haar ambacht. Tijdens haar inleidend praatje waren de kinderen een en al oor gretig en aandachtig en stelden goede vragen. Bello vertelde dat ze met serpentijn, flintsteen, speksteen, albast en seleniet werkt. Hoe ze weet wat ze gaat maken? De vorm zit er al in, de steen zelf wijst de weg en vertelt wat hij wil worden. Mislukt er wel eens wat? Zeker, ik gebruikte een mooie steen waar zandaders in bleken te zitten. Terwijl ik hem bewerkte, viel hij uit elkaar. Toen heb er drie mooie tulpen van gemaakt. Kijk maar, daar staan ze in de hoek.

Onder leiding van Gon Bello en juf Iris van groep zes gingen de kinderen met stukjes steen, vijlen en raspen aan het werk. Dat viel soms nog niet mee. De steen is hard, moet vochtig worden gemaakt en het gereedschap is voor velen nieuw. Wat kan ik maken? was de veelgehoorde vraag. Toch ontstaan er mooie dingen. Vier jongens zijn druk in de weer. Het resultaat is een goed gelukte platvis, de letter c, een familiegezicht en een auto. Meisje Lieve maakt een poes ‘want mijn steen lijkt daarop’. En Bente een oog. ‘Leuk maar moeilijk’. En een ander: ‘Dit is een wolk maar wel een ruwe.’ ‘Ja, ik word later kunstenaar!’ roept Emir en laat enthousiast de perfecte schelp zien, die hij met vijl en nog wat ander gereedschap uit een stukje steen heeft gemaakt.

Dan is het opruimen geblazen en tijd voor een afsluitend praatje. Ze hadden ervan genoten, de kinderen, hard gewerkt en blij met het resultaat. En wie verder wil met beelden in steen, kan een workshop voor kinderen volgen. Daar is in ieder geval al een kandidaat voor.

DSC03323
DSC03326
DSC03332a
DSC03337
DSC03341
DSC03346
DSC03323
DSC03326
DSC03332a
DSC03337
DSC03341
DSC03346