| 
 Badhoevedorp
 1171 CZ
Snelliuslaan 35,
Dorpshuis Badhoevedorp, 

zoeken op naam kunstenaar

titel_poster

EXPOSITIE

vrijdag 4 februari t/m zondag 13 maart 2022


Tentoonstelling met textiele kunst van Nora van Klingeren en beelden van Mariëlle Vroemen. De voortdurende zoektocht naar combinaties van bijv. textiel en staal en andere materialen, het onderzoek van unieke abstracte vormen en structuren en het experimenteren en testen van kleuren en de verwerking ervan in de materialen zijn opmerkelijke kenmerken in het werk van Nora van Klingeren en Mariëlle Vroemen.

Vanwege de verscherpte corona-regels was er geen vernissage. 

NORA VAN KLINGEREN TEXTIELE KUNST


Nora van Klingeren (Amsterdam 1956) maakt textiel, veelal wandkleden, en in combinatie met constructies in staal en andere materialen. Vilt vormt, met uitzondering van de zijden shawls, altijd een onderdeel. Zij maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte zijde. Een deel van het proces doet zij met de hand en een deel met de viltmachine. Het vervilten van wol in combinatie met zijde geeft structuur en diepte aan de kleden. Nora’s werk begint altijd met iets waardoor zij geïnspireerd raakt. En dan komt meteen de titel. Vervolgens bedenkt zij wat zij wil vertellen en maakt daar een ruwe schets van. Dan gaat zij aan het werk: het zeefdrukken van de zijde, het beschilderen van de zijde, het neerleggen van zijde en wol en tot slot het aan elkaar vilten.

Veel van haar werk staat niet op zich maar hoort in een serie, een overkoepelend verhaal, waar zij ook over schrijft. De serie “Chiatura, crossroad for Architecture and Textile” is bijvoorbeeld ontstaan na een bezoek aan het mijnwerkersdorp Chiatura in Georgië. Andere werken zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op “Japan, kleine observaties uit het land van dingetjes maken” of op “Alaska, Alaksaq, alles in het kwadraat”. Haar werken zijn vaak in een stalen lijst vervat. De combinatie van het harde staal en het zachte vilt diept zij vervolgens verder uit tot een mooie balans tussen staal en stof ontstaat. Behalve zijden shawls maakt Nora ook lijkwades toegesneden op de individuele behoefte als een alternatief voor een kist.

 
NvKlingeren1
NvKlingeren2
NvKlingeren4
NvKlingeren5
NvKlingeren3

MARIËLLE VROEMEN BEELDEN


Mariëlle Vroemen (Eindhoven 1959, woonachtig regio Den Bosch) is van jongs af aan gefascineerd door mensen, kunst en natuur, maar koos in eerste instantie voor een opleiding in de zorg. Na vele jaren gewerkt te hebben in de GGZ, startte zij met de opleiding beeldhouwen en ruimtelijke kunst aan de kunstacademie in Genk (B), die zij in 2020 succesvol afrondde. Mariëlle observeert de wereld om haar heen en is altijd op zoek naar de kern, de juiste verhouding en balans. Bij de creatie van haar werk zoekt ze steeds naar spanning in vorm en structuren. Het is bij elke sculptuur opnieuw een uitdaging om het overbodige weg te laten. Het gaat in haar abstracte werk om het ware wezen van mensen en dingen.

Mariëlle heeft haar eigen stijl en verwerking ontwikkeld in het materiaal gebruik, waardoor haar beelden fluweelzacht ogen. De unieke vormen geven de toeschouwer alle ruimte om vrij te associëren. Kleur is van essentieel belang om het verhaal van elk werk compleet te maken. Het experimenteren met en het constant testen van kleur maakt haar een geduldige onderzoeker. Zij geniet van de uitdaging van elk aspect in het creative proces: “Creating gives energy”.

 
MVroemen1
MVroemen2
MVroemen5
MVroemen4
MVroemen3
MVroemen6